B07 House

2011. MADRID

The house, located  in a stately building from the beginning of the century, had previously suffered from a perverse renovation that had modified its original distribution, and replaced the original finishing materials (wood parquet and hydraulic tiles) by lavish marbles and Greco-Roman moldings. The linkage and reuse of preexistence became impossible.

The future use of the house was uncertain but the program very determined. The house could be separated into two areas intended for housing and office, but at the same time it could easily be transformed into a single dwelling if necessary.

 

Thus, the project arises from flexibility and indeterminacy.

A large open central space, where an open kitchen is located and the lobby, works as a distributor space from where access to the rest of areas, eliminating the compartmentalization and previous corridors. A black and white mosaic of hydraulic tile covers it, emphasizing the space inside the set and remembering the mosaics of the original design.

 

Through a system of moving panels, sliding and pivoting doors, the central space is transformed, from compartmentalized positions to totally open situations, resulting in the whole of the house can be organized in different configurations (housing + study in simultaneous use , Extended study of daytime use, extended house of night and weekend use, or indefinite continuous space).

PROJECT:                             

STATUS:                            

LOCATION:                          

DATE:                                

SIZE:                                   

CLIENT:                              

AUTHORS:                                 

COLLABORATORS:

PHOTOGRAPHY:              

House refurbishment

Built

Madrid

2011

250,00 m2

Private

Juan Tur, Carmen Paz (MADHOC)

Carolina Leveroni, Tomas Nemec

Fernando Andrés Puerto